Je huis gemeubileerd verhuren – investering en voordelen

27-02-2024

Je hebt een woning die je wilt verhuren. Deze woning kan kaal, gestoffeerd of gemeubileerd worden aangeboden. Maar wat is het verschil? Bij een kale huurwoning is geen vloer of raambekleding aanwezig. Een gestoffeerde huurwoning  is wel voorzien van vloeren, afgewerkte muren, raambekleding en meestal plafondlampen. Tot slot is bij een gemeubileerde woning de woning al voorzien van een gehele inventaris. Naast de vloeren en raambekleding zijn de meubels aanwezig, linnengoed, elektrische apparatuur en keukeninventaris allemaal aanwezig. Een huurder hoeft alleen nog maar persoonlijke spullen mee te nemen. Ideaal voor mensen die tijdelijk woonruimte zoeken en expats.

Doelgroep

Wanneer je een woning gemeubileerd aanbiedt richt je je op een specifieke doelgroep. Vaak zijn dit expats of mensen die in Groningen tijdelijk op zoek zijn naar woonruimte. Dit kan invloed hebben op hoe snel een woning nodig is (doorgaans zoeken zij al op korte termijn woonruimte), hoe lang de duur van de overeenkomst is en eventueel de financiële draagkracht (bij bijvoorbeeld verhuur aan een bedrijf).

In de toekomst zullen waarschijnlijk tijdelijke huurovereenkomsten worden afgeschaft (huurovereenkomst die een einddatum hebben). Dit kan een overweging zijn wanneer liever voor kortere periode(s) verhuurd. Doorgaans verblijven expats 6 maanden tot 3 jaar in de huurwoning.

Investering

Uiteraard brengt het volledig meubileren van een woning een investering met zich mee. Deze investering mag volledig bovenop de huurprijs gerekend worden in de vorm van servicekosten. De hoogte van deze servicekosten is afhankelijk van de investering en de verwachte levensduur van de inventaris. De afschrijving is doorgaans 5-10 jaar. In die tijd mag de afschrijving bovenop de huur gerekend worden. Bij het verstrijken van die periode moet de inventaris geherwaardeerd worden en geldt voor de volgende 5 jaar deze opslag op de huur.
Bijvoorbeeld: je doet een investering van € 9.000,- voor het volledig inrichting van de woning. Deze afschrijving kan gerekend worden over vijf jaar, wat betekent servicekosten van € 150,00 per maand bovenop de kale huurprijs.

Naast de opbrengst zal het gemeubileerd verhuren ook kosten met zich meenemen voor bijvoorbeeld reparatie en vervanging van inventaris.

Zou gemeubileerd verhuren een goede optie zijn voor jouw woning? Wij kunnen u volledig adviseren en ontzorgen. Meer informatie staat hier (Woninginrichting – Van Der Meulen Makelaars). Graag bespreken wij de mogelijkheden voor u in een persoonlijk gesprek.