Vanaf 1 juli 2024 geldt er een wetswijziging voor de huurmarkt in Nederland. Vanaf deze datum moeten verhuurders vrijwel altijd meteen een vast huurcontract aanbieden aan nieuwe huurders.
Uitzonderingen
Ondanks de nieuwe wet (Wet Vaste Huurcontracten) waar vaste huurcontracten de norm zijn, zijn er uitzonderingen. In sommige gevallen is het mogelijk om alsnog een huurcontract voor bepaalde tijd aan te bieden.
Lijst Uitzonderingen voor Vast Huurcontracten
Hieronder kun je een lijst vinden waarin het wél mogelijk is om een tijdelijk huurcontract te gebruiken:
- Studenten: Studenten die tijdelijk elders studeren, kunnen een huurcontract van bepaalde duur krijgen voor de duur van hun studie.
- Tijdelijke Huisvesting door Renovatie: Als uw woning wordt gerenoveerd en u tijdelijk ergens anders moet wonen, kunt u een tijdelijk contract krijgen.
- Maatschappelijke Opvang en Sociale Noodsituatie: Personen die uit een maatschappelijke opvang komen of in een sociale noodsituatie verkeren, kunnen een tijdelijk huurcontract krijgen.
- Tweede Kans Huurders: Huurders die eerder een huurcontract hebben verloren door bijvoorbeeld overlast, kunnen een tijdelijk contract krijgen als tweede of laatste kans.
- Jongeren tussen 16 en 27 jaar: Jongeren die een huurcontract overnemen van een overleden ouder/verzorger, kunnen een tijdelijk contract krijgen.
- Gescheiden Ouders: Ouders die gaan scheiden en tijdelijk een woning nodig hebben om dicht bij hun kinderen te blijven, kunnen een tijdelijk huurcontract krijgen.
- Werk op een Waddeneiland: Voor werk op een Waddeneiland kan een tijdelijk huurcontract worden afgesloten.
- Statushouders: Vluchtelingen met een verblijfsstatus die direct uit een COA-opvanglocatie komen en wachten op definitieve huisvesting, kunnen een tijdelijk contract krijgen.
Andere Situaties waar een Tijdelijk Huurcontract Mogelijk is
Naast de bovengenoemde uitzonderingen blijven er enkele andere situaties waarin een vast huurcontract niet verplicht is:
- Leegstandwet: Woningen die tijdelijk leeg staan, bijvoorbeeld als ze te koop staan en de eigenaar al is verhuisd, kunnen tijdelijk verhuurd worden met toestemming van de gemeente.
- Tussenhuur of Diplomatenclausule: Als de eigenaar tijdelijk afwezig is vanwege bijvoorbeeld een lange reis of werk in het buitenland, kan een tijdelijk huurcontract worden overeengekomen.
- Hospitahuur: Als u in dezelfde woning als uw verhuurder woont en gemeenschappelijke voorzieningen deelt, kunt u een tijdelijk huurcontract hebben.
- Korte Periode Verhuur: Voor het huren van vakantiewoningen of andere tijdelijke verblijven geldt eveneens een uitzondering.
Voor meer informatie kijk op de website van de rijksoverheid: Mag mijn verhuurder mij een tijdelijk huurcontract aanbieden? | Rijksoverheid.nl