Energielabel: het essentiële onderdeel voor je woning

27-11-2023

Als woningeigenaar is het verkrijgen van een energielabel een essentieel onderdeel geworden. Wat is een energielabel, welke wettelijke vereisten hangen hieraan vast en welke invloed heeft het op de energiezuinigheid en waarde van de woning? Daar geven we graag antwoord op vanuit onze expertise.

Van A tot G

Een energielabel, dat varieert van A++++ (zeer energiezuinig) tot G (minst energiezuinig), biedt inzicht in de energieprestatie van een gebouw. Factoren zoals isolatie, verwarming, ventilatie en de aanwezigheid van zonnepanelen spelen hierbij een rol.

Sinds 2008 is het verplicht een energielabel te hebben bij de verkoop of verhuur van je woning. Zonder geldig label riskeer je als particuliere eigenaar een boete van €435.

Zo krijg je een energielabel

Maar hoe verkrijgt u een energielabel? Sinds 1 januari 2021 is het proces aangescherpt. Je kunt niet meer zelf een label aanvragen via een online vragenlijst. In plaats daarvan is het nu noodzakelijk dat een gekwalificeerde energieadviseur de woning bezoekt. Deze adviseur beoordeelt diverse aspecten van de woning, zoals de oppervlakte, het bouwjaar, eventuele duurzaamheidsinitiatieven en energieopwekkende systemen. De bevindingen worden verwerkt in gespecialiseerde software om het energielabel te bepalen.

De voordelen van het energielabel

Een geldig energielabel is niet alleen een wettelijke eis, maar kan ook bijdragen aan een lagere energierekening en een hogere woningwaarde. Steeds meer huurders informeren ook naar het energielabel bij een bezichtiging, daar dit inzicht kan geven in de kosten voor de nutsvoorzieningen. Daarnaast speelt het een rol in het woningwaarderingsstelsel, wat weer invloed heeft op de maximale huurprijs die gevraagd kan worden. Kortom, het energielabel is een belangrijk document dat de energie-efficiëntie en duurzaamheid van uw woning benadrukt.

(Toekomstig) eigenaar bij van der Meulen Makelaars? We helpen je graag verder met de aanvraag van een energielabel. Neem contact op.